‘Silah yüklü bir uçak izinsiz giriyorsa düşmandır’

Süleyman Civliz, Türkiye Hava Trafik Kontrolörleri Derneği Başkanı Selim Ergun Lak ile düşürülen Rus uçağı hakkında konuştu.

Kuralların net ve herkes tarafından bilindiğini anlatan Selim Ergun Lak “Hava sahası sınırları muallak bir aralık değildir kesin bir çizgidir” dedi.

Askeri uçaklarda durum nasıl?

Askerlerin belirli çalışma bölgeleri var. Oraya giderken askeri kontrolörler bizi ararlar, şu sahada çalışmamız var derler, çalışma alanına giderken gerekiyorsa bizimle irtibatta olurlar. Çalışma alanlarında ise belirlenmiş olan irtifa ve koordinatlarda çalışmalarını gerçekleştirirler. Sahadan çıkıp tekrar geri döneceklerinde yine bizimle irtibat halinde olurlar. Özel görevlerde ise bizimle temasa geçmezler. Fakat onlar sivil trafiği de bildikleri için sivil uçakların kullandığı yolları ihlal etmezler.

Yabancı uluslara ait sivil ya da askeri uçakların bizim hava sahamızdan geçmeleri gerekiyorsa prosedür nasıl işliyor?

Bu tip geçişler sıklıkla olur. Ama asla müsaadesiz olmaz. Bu tip uçuşlar SHGM , dış işleri bakanlığından ya da başbakanlıktan izin alırlar ve takip edeceği yola uyarak hava sahamızı kullanabilirler. Tabi bunlar ülkemizin diğer ülkelerle olan anlaşmalarına bağlı. Örneğin Güney Kıbrıs’ın bir uçağı bizim hava sahamıza asla giremez.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir