Archive for Dünya Haberleri

Filistin’i haritadan silmeye çalışıyorlar

BBD Başkanı Donald Trump, Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımasının ardından Filistin Mülteciler Yüksek Komiserliği’ne (UNRWA) yapılan mali yardımları durdurdu. Akabinde Trump “Suriye toprağı Golan Tepeleri üzerinde İsrail’in egemenliğini ABD’nin resmen tanıdığını” ilan eden başkanlık kararını imzaladı. Son gelişmelerin ardından cesaretlenen Siyonist İsrail’in Başbakanı Binyamin Netanyahu’dan küstah bir açıklama geldi. İsrail’in 27 bin kilometrekarelik tarihi Filistin topraklarının yüzde 85’ine el koymasına rağmen, Netenyahu Batı Şeria’da yer alan yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerini ‘İsrail’e ilhak’ etmeyi planladığını söyledi. Alçak beyanatın ardından Türkiye’den peş peşe üst düzey sert açıklamalar geldi.

BATI ŞERİA FİLİSTİN’İNDİR

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da ‘Batı Şeria’ açıklaması nedeniyle İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya tepki gösterdi. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Bakan Çavuşoğlu “Batı Şeria uluslararası hukukun hilafına İsrail işgali altında bulunan Filistin toprağıdır. Netanyahu’nun seçimler öncesinde yine oy kaygısıyla yaptığı sorumsuzca açıklamalar bu gerçeği hiçbir şekilde değiştiremeyecektir” ifadesini kullandı.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik de Netanyahu’nun açıklamalarına sert tepki gösteren isimler arasında yer aldı. Sözcü Çelik, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Batı Şeria’ya yönelik beyanının, açık bir şekilde Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi kararlarını ve uluslararası hukuku hiçe saydığını ve hukuku çiğneme aşamasından tamamen yok etme aşamasına geçmeye çalıştığını belirtti.

Türkiye gireceğiz dedi, ABD hemen oraya koştu

ABD’nin eski Ankara Büyükelçisi Jeffrey, Haseke’de örgüt elebaşıları ile toplantı yaptı. PKK’lıların Jeffrey’e “Türkiye bize saldırırsa DEAŞ’la mücadelemiz durur” dediği öğrenildi. Temaslarını sürdürecek Jeffrey’in bir süre daha bölgede kalacağı belirtiliyor. Elçinin toplantıları sonrası Suriye PKK’sı sözcülerinden Nuri Mahmud’un, teröristlere moral vermek için “Saldırı olursa karşılık vereceğiz. Tüm güçlerimiz devrime inanıyor” demesi dikkat çekti.

Bölgedeki aşiretleri sık sık biraraya getiren PKK elebaşıları, kendilerine destek vermemeleri halinde sahip oldukları her şeye el konulacağı yönünde halkı tehdit ediyor. Öte yandan Türkiye’nin harekâtına ilişkin ABD’den ilk tepki, PKK’yı kara kuvveti olarak kullanan Pentagon’dan geldi. Pentagon sözcüsü Binbaşı Sean Robertson, Fırat’ın doğusuna yönelik operasyonu ‘endişe verici’ olarak tanımladı; “Türkiye’nin harekâtı bölgedeki ABD askerlerini tehlikeye atar” dedi.

Ve Kral devreye girdi! Bomba Netanyahu iddiası

Financial Times gazetesinde yer alan yazıda, Kral Selman’ın, Kaşıkçı cinayetiyle ilgili oldukça “öfkeli” olduğu vurgulanırken, Kralın aynı zamanda oğlu Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın yakın çevresinde değişikliğe gidilmesini istediği yer aldı.

SORU İŞARETLERİ BULUNUYOR

Veliaht Prensin yakın çevresinde oldukça önemli bir isim olan, eski danışmanı Suud el-Katani’nin gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinin ardından görevinden alındığına dikkat çekilen yazıda, bu krizle ilgili bir şeyler yapıldığını göstermek ve Veliaht Prensin temize çıkartılması için yakın çevresindeki diğer isimlere ne olacağıyla ilgili soru işaretleri bulunduğuna işaret edildi.

MEDYA VE SİYASİ GÖREVLERDE BAZI DEĞİŞİKLİKLER BEKLENİYOR

Prens Muhammed bin Selman’ın en yakın ve en etkili danışmanlarından olduğu belirtilen Katani’nin görevine son verilmesinin ardından, medya ve siyasi görevlerde bulunan bazı kişilerle ilgili değişikliklerin olmasının beklendiği belirtildi.

Yazıda, eskiden Katani tarafından yürütülen Medya İşleri Merkezinin kapatılma ihtimalinin yüksek olduğu dile getirildi.

Prens Selman’ın yakın çevresinde yer alan önemli diğer bir ismin de Katani’nin yakın arkadaşı ve aynı zamanda danışman Turki el Şeyh olduğu aktarılan yazıda, Katani ve el-Şeyh’in aktivist, blogcu, din adamı ve iş adamlarını hedef alan kampanyaları birlikte yürüttükleri ifade edildi.

Danışmanlardan 2. grupta yer alan isimler arasında, ekonomik konulara bakan Devlet Bakanı Muhammed el Şeyh, özel sektörü bırakarak danışman olan eski bankacı Ahmet el-Katip, Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu (PIF) Direktörü Yasir el-Rumayyan’ın bulunduğu belirtildi.

Önemli gelişme! Çin ile ABD anlaştı

Çin Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ABD’den getirilen otomobillerde uygulanan misilleme vergilerinin geçici olarak kaldırılacağı belirtildi.

Buna göre Çin, ABD’den ithal edilen otomobil ve otomobil parçalarında 1 Ocak’tan itibariyle üç ay geçerli olacak şekilde ek verileri kaldıracak.

Çin, misilleme olarak ABD’den getirilen otomobillere yüzde 25 ek vergi uygulamasına geçmişti.

Açıklamada, söz konusu adımın iki ülkenin liderleri tarafından sağlanan fikir birliğinin uygulamaya geçirilmesi için atıldığı belirtildi.

Bakanlık açıklamasına göre Çin, tüm misilleme vergilerinin kaldırılmasıyla dengeli, kazan-kazan ekonomi ve ticaret düzeninin kurulmasını umuyor.

BM’den çok önemli açıklama!

Sözcü Shamdasani, BM Cenevre Ofisi’nde düzenlenen haftalık olağan basın toplantısında, Suudi gazeteci Kaşıkçı cinayetinden Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ı sorumlu tutan tasarının, ABD Senatosunda kabul edilmesine ilişkin AA muhabirinin sorusunu yanıtladı.

ULUSLARARASI SORUŞTURMA ÇAĞRISI

“(Cinayetin) Başından bu yana söylediğimiz gibi hala uluslararası soruşturma çağrısında bulunuyoruz” diyen Shamdasani, Türk ve Suudi makamlarının yürüttüğü soruşturmaya müteşekkir olduklarını belirtti.

“SUUDİ ARABİSTAN TARAFINDAN YÜRÜTÜLMESİ YETERLİ DEĞİL”

Shamdasani, bununla birlikte Suudi Arabistan’ın yürüttüğü soruşturmayı yeterli görmediklerine dikkati çekerek, “Hükümeti eleştiren bir gazetecinin cinayetinin, o hükümetin başka bir ülkedeki konsolosluğunda işlendiği göz önüne alındığında, soruşturmanın Suudi Arabistan tarafından yürütülmesi tek kelimeyle yeterli değildir. Uluslararası bir müdahillik gerekiyor ve biz bunun güçlü şekilde arkasındayız” ifadelerini kullandı.

Kaşıkçı cinayetine ilişkin, Suudi Arabistan makamlarıyla cinayetin ilk gününden itibaren görüştükleri bilgisini paylaşan Shamdasani, başlatılacak bir uluslararası soruşturmanın adresinin de BM’nin merkezinin bulunduğu New York olduğunu kaydetti.

ABD Senatosu da dün Kaşıkçı cinayetinden Suudi Veliaht Prens Muhammed’i sorumlu tutan ortak karar tasarısını kabul etmişti.

Tasarıda, Senatonun Kaşıkçı cinayetinin talimatının Veliaht Prens tarafından verildiğine inandığı belirtilirken, Riyad yönetimine “Kaşıkçı cinayetine dahli bulunan herkesten hesap sorması” çağrısı yapılmıştı.
KAYNAK: AA

12 Eylül Darbesini ABD yapmış! (İtiraf)

Milyonlarca kişinin hayatını altüst eden ve Türkiye’yi onlarca yıl geriye götüren 12 Eylül kanlı darbesinin üzerinden tam 38 yıl geçti. Cl A ajanı Paul Henze’nin darbeyi, dönemin ABD Başkanı Jimmy Carter’a, “Bizim çocuklar başardı” sözleriyle haber vermesi ise hâlâ hafızalarda…

arbe sürecinde 1 yıl hapis yatan ve adı “görüldüğü yerde vurulacaklar” listesinde geçen eski Akıncılar Grubu Genel Başkanı Mehmet Güne “O dönemde sağ-sol diye bölünen gençlik üzerinden vesayet savaşları yapıldı. Bu darbenin global bir sahih vardı. O sahipler yerli konu mankenlerini buldular ve onlar 12 Eylül 1980 gecesi yönetime el koydular” dedi.

TERÖR O DÖNEMDE YAPILANDI

12 Eylül’ün asıl amacı büyük İsrail projesini hayata geçirmekti” diyen 12 Eylül mağduru Av. Haşan İlter ise, “Ülkenin birikimlerini dışarıya aktardılar. Bu darbe ile birlikte Türk milletine büyük zulüm ettiler. 1980 darbesinin etkileri 30 yıl sürdü. PKK ve FETÖ’nün teşkilatlanması cunta döneminde hız kazandı” diye konuştu. Amerika’nın, “Bizim çocuklar” diye kutsadığı cuntacıların lideri Kenan Evren 38 yıl önce bugün silah zoruyla yönetime el koydu. Nice gençlerin idam sehpalarında sallandırıldığı, hukukun ve demokrasinin rafa kaldırıldığı 12 Eylül darbesi Türk siyasi tarihine kara bir leke olarak geçti.

AMERİKA DESTEKLİ DARBE

Bir neslin üzerine karabasan gibi çöken ve Türk milletinin hafızasında onulmaz bir yaraya sebep olan 12 Eylül, derin bir psikolojik çöküntüye sebep oldu. Dünyanın baş belası Amerika’nın, “Bizim çocuklar başardı” diyerek aleni bir şekilde destek verdiği kanlı 12 Eylül darbesi, cuntacı Kenan Evren liderliğinde gerçekleşti. Türk siyasi tarihine
kara bir leke olarak geçen 12 Eylül sürecinde devlet ve millet olarak büyük kayıplar yaşadık. Vatanı dış tehlikelerden korumak için kendilerine millet tarafından verilen silahları milletin tepesinde Demokles’in Kılıcı gibi sallayan darbeciler, onlarca genci gözlerini kırpamadan darağaçlarına gönderdi.

Katar Türkiye’yi örnek gösterdi: Bu iş onlar çözer

Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman bin Casim El Sani, İdlib bölgesinde yaşanan gelişmelerin kaygı verici olduğunu belirterek, “Söz konusu oluşumların etkisiz hale getirilmesinin yolu Türkiye ile işbirliğinden geçiyor. İdlib’de bir felaketin yaşanmasını önlemek istiyoruz” dedi.

Bakan El Sani ise iki ülke arasındaki ilişkilerin çok iyi düzeyde olduğunu belirterek, özellikle ekonomi, sağlık, eğitim ve enerji alanlarında iş birliği konularını görüştüklerini söyledi.

Suriye’deki gelişmelere de değinen El Sani, İdlib’de yaşananların çok kaygı verici olduğunu ifade etti.