Kuru incir vitamin deposu

Çoğunlukla salatalarda kullandığımız kırmızı turp, tam bir sağlık hazinesi. Çıtır çıtır ve taze kırmızı turplar özellikle C vitamini açısından oldukça zengindir.

Kırmızı turpun özellikle yeşil kısmı köklerine oranla 6 kat daha fazla C vitamini barındırır ve iyi bir kalsiyum deposudur. Kırmızı kafalarda bolca mobilden, potasyum ve folik asit mineralleri bulunur.

Karaciğer ve safra kesesi sağlığı açısından siyah turpu, antioksidan içeriği açısından isekırmızı turpu tercih etmelisiniz.

Kırmız Turp, lif içeriği ve glukosinat bileşikleri ile kalın bağırsak kanseri başta olmak üzere diğer kanserlere karşı koruma sağlıyor. İdrara çıkışı hızlandırıyor ve ödem çözücü etki sağlıyor.

Safra kesesi üzerindeki olumlu etkisi ile sindirimi kolaylaştırıyor.
Krmızı Turp Ayrıca kan şekerini yavaş yükselten bir sebze olduğu için şeker hastaları da rahatlıkla yiyebiliyor.
Diş, diş eti, sinir, Saç ve tırnaklar için oldukça yararlıdır.
İştah açar.
Sinir ve stresi alır
Solunum yollarına iyi gelir.
Sindirimi kolaylaştırır.
Nezle ve grip gibi hastalıklarda burnun akmasını engeller.
Böbrek taşlarına, hazımsızlığa ve aşırı kilolara karşı önerilir.
Verem hastalarına tavsiye edilir.

Diyabet hastalarının salatalık yanında kırmızı turp tüketmesi de gerekmektedir.
Kırmızı Turp, yüksek oranda potasyum içeriyor ve kalp kası dâhil bütün kasların düzgün çalışması için gereken mineralleri içinde bulunduruyor. Vücuda yeterli miktarda alınan potasyum ise tansiyona karşı koruyucu özellik taşıyor. Turpun içinde yüksek oranda bulunan folat, onu diğer sebzelerden ayırıyor. Vücud folatı, DNA’nın onarımında kullanıyor. 1 kâse turptan günlük folat ihtiyacının yüzde 7′sini karşılanabiliyor.

BAZI DURUMLARDA KIRMIZI TURP ÇOK TÜKETİLMEMELİ

Böbreğinden oksalat (bir çeşit böbrek taşı) taşı dökenler turpu az yemesi gerekenlerin başında geliyor. Çünkü vücuttaki oksalat miktarı arttığında kalsiyum kaybı daha fazla oluyor.
İshal olanlar ve gaz sancısı çekenler.
Mutsuz (irritabl) bağırsak sendromu olanlar.
Gastriti olanlar turpu pişirerek yemeli.
Açık ülser yarası olanlar turp yememeli.

 

Uçak seferlerinin yer aldığı ucakbiletiall.com.tr adresinden uçak bileti alabilirsiniz.Resmi uçak bileti sorgulama adresidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir